De Russische ziel

De Russische ziel
vrijdag 4 december 2015 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Jun Märkl, dirigent
  • Denis Kozhukhin, piano

Programma

Programma

  • Carl Nielsen - Alladin suite
  • Sergej Rachmaninov - Tweede pianoconcert
  • Igor Stravinsky - Petroesjka (versie 1947)
AVROTROS Radio

Rachmaninov

Rachmaninovs Tweede pianoconcert voert u binnen enkele seconden naar lang vervlogen tijden van het oude Rusland. Als geen ander pianoconcert weerspiegelt dit concert de Russische ziel: melancholiek, gepassioneerd en soms roekeloos. Solist in Rachmaninovs Tweede pianoconcert is de jonge Russische duivelskunstenaar Denis Kozhukhin.

Beluister en bekijk de bijzondere registratie van het Precipitato uit Prokovjevs 7de Sonate door Denis Kozhukhin:

 

 

Sprookjes

Het decor bij Stravinsky's Petroesjka is niet minder Russisch: een jaarmarkt vol potsenmakers, muzikanten, dansers, luidruchtige dronkaards en de verliefde pop Petroesjka. Ook Nielsen roept exotische sferen op. De subtitels van zijn Aladdin Suite zeggen alles over de oorden waar Nielsen de luisteraar naartoe leidt: Oriëntaalse feestmars, Aladdins droom en dans in de ochtendmist, dans van de hindoes, het marktplein van Isfahan… Nielsens Aladdin Suite brengt de luisteraar in hogere sferen, een droomwereld voor grote mensen.

De kwelgeest van de overleden man van het Andalusische zigeunermeisje Candela wordt tot slot ten tonele gevoerd in dit sprookjesachtige concert. In Danza ritual del fuego, deel van Falla’s ballet El amor brujo, verdwijnt de geest voorgoed na een rituele dans rond het kampvuur.

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Kees Wisse.

 

 

Deel dit artikel