De magische helden van John Adams

De magische helden van John Adams
zaterdag 6 mei 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
John Adams, dirigent
  • Timothy McAllister, saxofoon
  • Sir Willard White, spreekstem

Programma

Programma

  • John Adams - Short ride in a fast machine
  • John Adams - Saxofoonconcert
  • Aaron Copland - Lincoln Portrait
  • Igor Stravinsky - Symfonie in drie delen
NTR Radio

Adams in Amsterdam

In 2017 wordt John Adams zeventig jaar. Dertig jaar geleden klonk Adams voor het eerst in de ZaterdagMatinee: The Chairman Dances. Dat alleen al was voldoende aanleiding hem in het seizoen 2016-2017 in het middelpunt te plaatsen. In dit laatste aan hem gewijde Matineeconcert dirigeert hij het Radio Filharmonisch Orkest. Het programma vermeldt deels eigen werk van Adams, deels dat van enkele illustere voorgangers.

 

Stravinsky in Amerika

De Symfonie in drie delen is het eerste grote werk dat Igor Stravinsky componeerde nadat hij naar de Verenigde Staten was geëmigreerd. De componist noemde het stuk, dat werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn ‘oorlogssymfonie’ – opmerkelijk voor een kunstenaar die vond dat muziek vooral over muziek moest gaan. Eenzelfde politieke lading heeft Lincoln Portrait van Aaron Copland. De koperen klank van het orkest is doorsneden met een spreekstem, die belangrijke teksten van president Abraham Lincoln voordraagt, waaronder het beroemde Gettysburg Address.

 

John Adams dirigeert première eigen werk

Op zijn beurt verwijst John Adams in het opwindende Short ride in a fast machine naar de 'all American' blazersklanken van zijn voorganger Copland. Adams’ gloednieuwe Saxofoonconcert belooft net zo wervelend te worden: de jazzsaxhelden Stan Getz en Charlie Parker uit Adams’ jeugd stonden hier model voor deze, in zijn eigen woorden ‘magische combinatie’ van saxofoon en orkest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

 

Deel dit artikel