De Franse liefde van Louis Andriessen

De Franse liefde van Louis Andriessen
Saturday 30 November 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Ryan Wigglesworth, dirigent
  • Nora Fischer, sopraan

Programma

Programma

  • Martijn Padding - Three birthday pieces
  • Louis Andriessen - The only one
  • Olivier Messiaen - Chronochromie
  • Maurice Ravel - Valses nobles et sentimentales
- NTR Radio

Via zijn vader Hendrik erfde Louis Andriessen zijn liefde voor de Franse muziek. De éminence grise van het Nederlandse componeren tipte zijn leerling Martijn Padding als compagnon. Werken van Messiaen en Ravel completeren de Franse couleur locale van deze prachtige ZaterdagMatinee.

 

Louis Andriessen schrijft voor Nora Fischer

Zomer 2019 vierde Louis Andriessen zijn tachtigste verjaardag. De componist is niet alleen een van Neêrlands belangrijkste exportproducten op het gebied van de hedendaagse gecomponeerde muziek, ook als docent drukte hij zijn stempel op het Nederlandse componeren. Dankzij de in 2018 opgerichte Stichting Vrienden van de Matinee kon Martijn Padding, een van Andriessens favoriete leerlingen, een opdracht krijgen voor het schrijven van een nieuw werk voor dit ‘verjaardagsconcert’. Hij doopte het toepasselijk genoeg tot Three birthday pieces.

Andriessen zelf voegt een nieuw werk aan zijn omvangrijke oeuvre toe voor Nora Fischer, de sopraan die ’t het NRC Handelsblad moeilijk maakte “woorden te vinden voor haar vocale kwaliteiten”. Andriessens The Only One, opdrachtwerk voor NTR ZaterdagMatinee, Los Angeles Philharmonic Association en de BBC, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, beleeft zijn Nederlandse première.

 

Messiaen en Ravel

De rest van dit concert staat in het teken van Andriessens grote liefde: de Franse muziek. Ravel vertaalde ooit zijn Valses nobles et sentimentales van de piano naar het orkest. Messiaen baarde in 1960 opzien door in het zesde deel van zijn Chronochromie een complete volière in het orkest te laten horen. Vandaag zingen deze vogels speciaal voor de nestor van het Nederlandse componistengilde.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel