In the dark blue sky...

In the dark blue sky...
vrijdag 1 maart 2019 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Carolin Widmann, viool

Programma

Programma

  • Edward Elgar - Chanson de matin
  • Edward Elgar - Chanson de nuit
  • Julian Anderson - In lieblicher Bläue
  • William Walton - Eerste symfonie
AVROTROS Radio

Engelse weelde

In dit concert heerst een heerlijke Engelse weelde. Met om te beginnen twee liederen zonder woorden, gecomponeerd door de laatromanticus Edward Elgar, een nacht- en een ochtendlied, oorspronkelijk voor viool en piano, maar hier in de orkestversie van zijn hand. Dan een eigentijds vioolconcert dat eigenlijk niet zo heet: In lieblicher Bläue van Julian Anderson. Hij liet zich inspireren door het beeld van een toren tegen een heldere blauwe lucht in het gelijknamige gedicht van Friedrich Hölderlin. Anderson maakte zijn muzikale vertaling door een briljant orkestpalet met soms oogverblindende tinten. Carolin Widmann, de violiste die tekende voor de wereldpremière in Londen, verzorgt in dit AVROTROS Vrijdagconcert de Nederlandse première.

Na de pauze de Eerste symfonie van William Walton, waarmee hij in 1934 definitief zijn naam vestigde als Engelands belangrijkste componist van zijn tijd.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel