Bruckner en het orgel

Bruckner en het orgel
zaterdag 12 mei 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
David Zinman, dirigent
  • Leo van Doeselaar, orgel

Programma

Programma

  • Jan Welmers - Memories III
  • Anton Bruckner - Achtste symfonie
- NTR Radio

Bruckners orgelende Achtste symfonie

Op 4 september 1887, zijn drieënzestigste verjaardag, schreef Anton Bruckner aan dirigent Hermann Levi: “Hallelujah! Endlich ist die Achte fertig”. Levi had zich sterk gemaakt voor de succesvolle première van de Zevende. Binnen enkele weken ontving hij de nieuwe partituur van de trotse componist. Groot was de teleurstelling toen Levi via via liet weten dat hij niets van het werk begreep. Bruckner zonk in een diepe depressie en reageerde uit totale onzekerheid met de ene revisie na de andere. En dat voor een man die op het hoogtepunt van zijn kunnen verkeerde! In deze ZaterdagMatinee hoort u de versie uit 1890, in de editie van Robert Haas (1939). 

 

Leo van Doeselaar speelt Jan Welmers

Enige jaren eerder had Bruckner voor een publiek van vijfduizend man in het Londense Christal Palace geschitterd met meesterlijke improvisaties: hij was een groot orgelvirtuoos. Het orgel speelde in Bruckners carrière van jongs af aan een hoofdrol. De Nederlander Jan Welmers (Zuidlaren, 1937) heeft het orgel zelfs als zijn belangrijkste medium verkozen. Zijn bekendste orgelwerk, met de bijna bruckneriaanse titel Sequens, is tot ver over de grenzen bekend en al driemaal op cd verschenen. Organist Leo van Doeselaar zal laten horen hoe Welmers in Memories III - net als Bruckner - kathedralen van muziek schept, waarin de herhaling een even grote rol speelt als het koraal.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel