Brautigam en De Waart

Brautigam en De Waart
vrijdag 25 januari 2019 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Edo de Waart, dirigent
  • Ronald Brautigam, piano

Programma

Programma

  • Henriëtte Bosmans - Concertino voor piano en orkest
  • Wolfgang A. Mozart - Pianoconcert nr. 21 'Elvira Madigan'
  • Johannes Brahms - Derde symfonie
AVROTROS Radio

Het Radio Filharmonisch Orkest treedt in dit AVROTROS Vrijdagconcert aan met ere-dirigent Edo de Waart en pianist Ronald Brautigam. Op het programma: meesterwerken van Bosmans, Mozart en Brahms.

 

Henriëtte Bosmans was een van de belangrijkste vrouwelijke Nederlandse componisten van de twintigste eeuw. Ze was de dochter van de beroemde cellist Henri Bosmans en concertpianiste Sara Benedicts, en ze droomde van optreden en componeren. Beide deed ze met passie. Haar beroemdste stuk is het sprankelende en lyrische Concertino voor piano en orkest (1928), gecomponeerd in de tijd dat ze compositielessen volgde bij Willem Pijper. Dan een beroemd werk dat Mozart schreef voor eigen gebruik, het prachtige Pianoconcert nr. 21 in C KV 467. Het dromerige langzame middendeel met gedempte strijkers is van een betoverende schoonheid en werd gebruikt als filmmuziek. Een mooie opmaat voor Brahms’ gracieuze maar ook grillige Derde symfonie, door tijdgenoten Brahms’ ‘Eroica’ genoemd en ‘in artistiek opzicht het meest volmaakt’.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Dit concert is ook als webcast te volgen via www.nporadio4.nl/live

Deel dit artikel