Bartók, Beethoven en geestverwanten

Bartók, Beethoven en geestverwanten
zaterdag 9 maart 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Tabea Zimmermann, altviool

Programma

Programma

  • Bernd A. Zimmermann - Sinfonie in einem Satz
  • Béla Bartók - Altvioolconcert
  • György Kurtág - Petite musique solennelle - En hommage à Pierre Boulez 90
  • Ludwig van Beethoven - Vierde symfonie
NTR Radio

Zimmermann en Beethoven, Kurtág en Bartók

Chef-dirigent Markus Stenz en het Radio Filharmonisch Orkest maken zich sterk voor twee Duitse en twee Hongaarse componisten aan weerskanten van het symfonische spectrum. Bernd Alois Zimmermann moet zich in het na-oorlogse Duitsland al even geïsoleerd hebben gevoeld als de door doofheid geplaagde Beethoven anderhalve eeuw eerder. Beiden vochten door tot ze niet meer konden. Het gevecht met de doofheid stuurde Beethoven onontkoombaar naar een hermetische klankwereld. Zimmermann beëindigde, tot waanzin gedreven door blindheid, zijn leven.

 

Tabea Zimmermann speelt Bartóks Altvioolconcert

György Kurtág had de gedroomde leerling van Béla Bartók kunnen zijn. In zijn werk volgt hij echter Anton Webern, een man van weinig noten. Hier heeft hij met zijn hommage aan Pierre Boulez een voor zijn doen omvangrijk werk geschapen. Ook is te horen dat hij aandachtig luisterde naar de hommage die Boulez zelf bracht aan zijn gestorven vriend Bruno Maderna.

Toen Béla Bartók in 1945 overleed, liet hij een onvoltooid soloconcert voor altviool na. Hij schreef het in Manhattan, doodziek en op een steenworp afstand van Carnegie Hall. 'The American Dream' bleef voor hem een droom. Zijn nu eens dansante, dan weer melancholieke Altvioolconcert staat eenzaam aan de top in het altvioolrepertoire. De Duitse altvioliste Tabea Zimmermann is een van de grote pleitbezorgers van het werk.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel