Adams' The Gospel in Straatsburg

Palais de la Musique et des Congres, Straatsburg
Adams' The Gospel in Straatsburg
zondag 27 september 2015 - 17u00
Palais de la Musique et des Congres, Straatsburg
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Groot Omroepkoor
  • Edward Caswell, koordirigent
  • Patricia Bardon, mezzosopraan
  • Lindsay Ammann, mezzosopraan
  • Russell Thomas, tenor
  • Daniel Bubeck, countertenor
  • Brian Cummings, countertenor
  • Nathan Medley, countertenor

Programma

Programma

  • John Adams - The gospel according to the other Mary

Het recente meesterwerk The Gospel According to the Other Mary van de Amerikaanse componist John Adams (1953) werd in verschillende gerenommeerde concertzalen toegejuicht. Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en chef-dirigent Markus Stenz voeren het werk nu andermaal uit in het Palais de la Musique et des Congres in Straatsburg in het kader van het festival Musica 2015.

 

The Gospel According to the Other Mary is geschreven in opdracht van Los Angeles Philharmonic Association, Lincoln Center for the Performing Arts, Barbican Centre, Lucerne Festival, Cité de la Musique-Salle Pleyel en NTR ZaterdagMatinee. De Nederlandse première vond plaats op 8 juni in het kader van het Holland Festival 2013. Het werk is het product van de al jaren vruchtbare samenwerking tussen John Adams en librettist Peter Sellars.

 

Een moderne passie

John Adams heeft in zijn werk al vaker grote thema’s zoals terrorisme, 9/11, de atoombom en de rellen in Los Angeles verwerkt. The Gospel is zijn versie van het grootste verhaal in de westerse geschiedenis. Adams creëerde een moderne passie, waarin niet Jezus centraal staat, maar Maria Magdalena. Door haar ogen zijn we getuige van het lijden van de wereld en de compassie van de mens. Een aangrijpend en meeslepend evangelie voor onze eigen, donkere tijden.

 

Jessica Duchen bestempelde The Gospel According to the Other Mary in The Independent (22 november 2014) naar aanleiding van de uitvoering in The English National Opera als John Adams' ‘triumphant update of the Passion of the Christ… Bursting with fury, compassion and inspiration, this elemental score seems to carry the composer to a whole new level of expression.’

 

De tekst is een patchwork van citaten uit het Oude en Nieuwe Testament, Hildegard van Bingen en 20ste-eeuwse schrijvers, uiteenlopend van Primo Levi tot June Jordan. The Other Mary, aldus Peter Sellars, is een poging ‘to set the passion story in the eternal present, in the tradition of sacred art’.

 

> Bekijk de uitvoering in het Concertgebouw, Holland Festival 2013

 

Peter Sellars & John Adams

 

Deel dit artikel