We zijn kippenspecialisten

Arthur & Lucas Jussen - foto Marco Borggreve

We zijn kippenspecialisten - Lucas en Arthur Jussen en het dagelijkse leven

 

door Ewa Maria Wagner
 

Lucas en Arthur Jussen zijn kind aan huis bij het Radio Filharmonisch Orkest. In de eerste week na de krokusvakantie komen ze weer bij ons repeteren in Studio 5 van het Hilversumse Muziekcentrum van de Omroep. Tijdens de Robeco Summernights in 2017 speelden we voor het laatst samen. Hoe gaat het met hen? Wat komen ze dit keer spelen? En hoe ziet het leven eruit buiten de gebeurtenissen die we allemaal op hun website en op internet kunnen volgen? 

 

Ik kan niet wachten en omdat ze meestal veel aandacht krijgen en een rustig moment voor een goed gesprek niet vanzelfsprekend is, bel ik ze op een gewone dinsdagavond in februari. 
‘We verheugen ons ontzettend op de productie! Gek genoeg wordt het pas ons derde optreden met het RFO, het voelt als thuiskomen.  Veel vaker hebben we met de Radio Kamer Filharmonie gewerkt, ook een paar keer met Jaap van Zweden,’ vertelt Lucas aan de telefoon, ‘maar het MCO, de studio - alles heeft met onze muzikale opvoeding te maken. Als vader ons vroeger tipte over een opvallend goede solist of dirigent, kwamen we natuurlijk meteen naar de repetities om te luisteren.’
‘Ja, met geen andere plek hebben we zo veel affiniteit,’ neemt Arthur het gesprek over, ‘en de Sinterklaasfeestjes in de foyer kunnen we ons nog goed herinneren, die hebben we zeer vaak meegemaakt, altijd leuk om aan terug te denken!’

 

Ik hoor ze alle twee lachen, Lucas gaat verder. 
‘Deze keer maken we een wereldpremière mee. De Nederlandse componist Joey Roukens schrijft voor ons een stuk dat In Unison heet. Joey is een goede pianist, dat merk je meteen als je de pianopartijen ziet, het klopt gewoon, alle twee partijen zijn even uitdagend en zitten goed in elkaar. En je merkt dat hij in alle genres thuis is, techno, pop, of dancemuziek, alles komt voorbij maar het is nooit alleen maar abstract of atonaal, de muziek leidt bij hem ergens naartoe, soms hoor je er ook iets van oude muziek in. Maar waar het over gaat? De titel verraad het, In Unison, dus samenspel, eenwording of één geheel.’

 

Op de website van de NTR ZaterdagMatinee  lees ik in de toelichting van Michiel Cleij dat Roukens niet alleen geïnspireerd raakte door de virtuositeit maar vooral door de eenheid die de broers achter de piano uitstralen. Hij kreeg een klankidee voor een concert waarin de broers als één geheel spelen: één superpianist op één superpiano. Vandaar de titel, de partijen zijn bijna identiek, alleen af en toe wijken ze van elkaar af.

 

Hebben jullie het stuk al samengespeeld?
‘Nee, we studeren altijd apart,’ hoor ik weer de stem van Arthur (of vergis ik me?) in de telefoon, ‘eigenlijk studeren we 90% van de tijd apart. Pas als we de partijen, die we dan al twee maanden in huis hebben, stukje voor stukje hebben ingestudeerd en vervolgens goed beheersen, gaan we samen studeren, dat bespaart veel tijd. De krokusvakantie staat voor de deur en we zijn ook anderhalve week vrij, lekker, dan kunnen we ons goed voorbereiden.’


Maar hoe werkt dat zonder vakanties, als jullie continu aan het optreden zijn, een nieuw programma instuderen?
‘Dat is een kwestie van goed plannen,’ zegt Arthur of Lucas. ‘Eigenlijk valt het reuze mee, ons leven is heel goed geregeld. De meeste dagen lijken op elkaar, behalve de concertdagen natuurlijk. Vandaag bijvoorbeeld, was zo’n typische werkdag. We zijn om ongeveer 8.00 uur opgestaan, hebben ontbeten, koffie gedronken en de kranten doorgebladerd. Daarna, ik denk zo rond 9.30 uur, zijn we elk aan onze eigen vleugel gaan zitten en hebben tot ongeveer 16.00 of 17.00 uur gestudeerd. Daarna gaan we bijna altijd naar de sportschool, als je de hele dag hebt gezeten wil je echt even bewegen.’ 
‘Ja, dat klopt,’ ineens hoor ik duidelijk Lucas, ‘onze ouders zorgen voor het avondeten, we zitten meestal om 19.30 uur te tafel. Gelukkig wonen we nog thuis, over een maand gaan we naar Amsterdam verhuizen, dan moeten we echt zelf koken.’
‘Maar dat kunnen we ook wel, we zijn echt kippenspecialisten!’ roept Arthur vrolijk, ik hoor opnieuw gelach, ‘dat doen we ook samen, in de keuken staan te koken is echt ons ding, we kunnen een kip op 54 manieren bereiden, of 55…. Lucas weet jij het precies?’

 

Maar je was eigenlijk nog aan het vertellen over jullie dag vandaag.
‘O ja, natuurlijk hebben we korte pauzes als we studeren en we lunchen ook nog, maar de meeste dagen zitten we gewoon achter de piano te spelen. Dat is saai en productief tegelijk. Maar juist die dagen zijn ontzettend belangrijk omdat ze de basis voor een goed concert zijn. Tijdens die lange uren oefen je niet alleen de muzieknoten maar ook verbeter je de techniek en je concentratie, dat is het allerbelangrijkste. Mensen zien vaak alleen de buitenkant, die vinden we natuurlijk ook leuk, maar om lol te hebben tijdens een concert moet de basis kloppen, en dan valt alles reuze mee.’ 

 

Oké, sportschool, koken, wat doen jullie nog meer buiten het piano spelen?
‘Ja, koken is superleuk, vooral Aziatisch,’ Arthur blijft enthousiast over het thema.    
‘Maar we gaan ook erg graag uit eten,’ voegt Lucas toe, ‘een gezellige avond met een goed voorbereide confit de canard  en een glaasje wijn of biertje erbij, dan zijn we altijd van de partij. Ik houd ook van oesters, de Zeeuwse zijn de beste, vind ik. Maar waar we ook gek op zijn is reizen. En dat is in ons geval goed te combineren met onze concerttournees. We proberen zo veel mogelijk na of tussen de concerten in het buitenland nog iets te zien of te beleven. Helaas lukt dat niet altijd.’

 

Vallen jullie bijzondere pakken ook in het buitenland op? Wat hebben jullie met mode? Is dat geen liefhebberij van jullie?
‘Nee, niet echt,’ ontkent Arthur meteen, ‘we denken daar niet veel over na, dat komt omdat mannen in de klassieke muziekwereld altijd hetzelfde aanhebben: een zwart pak of rokkostuum, klaar. Kijk, een vrouwelijke solist heeft nog een mooie, kleurrijke, elegante jurk aan en dat spreekt aan. Alles wat we willen is ons prima op het podium voelen, de kleding is voor ons nooit belangrijker dan de muziek, mode is uiterlijk. Verzorgd eruitzien, en dat het jasje of pantalon lekker zit, daar letten we wel op maar dat is ook alles. Soms doen we iets geks, zoals bij het concert in juni 2017 toen we Karlheinz Stockhausens “Mantra” speelden, maar dat heeft meer met de muziek zelf te maken. We vinden kleding gewoon leuk maar dat is ook alles.’

 

Jullie zijn door het tijdschrift Esquire wel tot de best geklede mannen op het podium uitgeroepen.
‘Dat kan je toch niet serieus nemen. Fijn, maar dat doet niet zo veel met ons,’ lachen ze alle twee. 

 

Willen jullie nog iets bijzonder met de lezers delen?
‘Ja! Een kipgerecht!’ roept Arthur als eerste, ‘noem maar een getal tussen de 1 en 54, dan krijg je een recept van me!’
Ik zeg 31.
‘Superlekker: Kipgeschnetzeltes , een gerecht uit de Zwitserse keuken. ’

 

31. Kipgeschnetzeltes (Zwitsers kipgerecht):

Hoofdgerecht voor 3 à 4 personen
Voorbereiden: ca. 10 minuten
Bereiden: ca. 15 minuten

Ingredienten:
450 g kipfilet
scheutje zonnebloemolie (om in te bakken) 
250 g kleine champignons (1 bakje)
2 sjalotten 
2 eetlepels bloem
1 dl droge witte wijn
1 ½ dl slag- of koffieroom
1 eetlepel fijngehakte peterselie
peper, zout

Voorbereiden:
Snijd de kipfilets in reepjes van een halve centimeter breed.
Bestrooi ze met peper en zout.
Was de champignons en halveer ze.
Pel en snipper de sjalotten.

Bereiden:
Verwarm de olie in een hapjespan. 
Bak de kipreepjes al omscheppend tot ze lichtbruin zijn.
Voeg de sjalotten toe en bak ze al omscheppend 2 minuten.
Voeg de champignons toe en bak ze 2 minuten mee.
Zet het vuur laag.
Strooi de bloem eroverheen en bak deze 1 minuut zachtjes mee.
Voeg de witte wijn toe, breng deze aan de kook en roer de saus nu pas glad
Voeg nu de bouillon toe, breng dit weer aan de kook en roer de saus weer glad.
Roer de room erdoorheen en laat alles nog 2 minuutjes zachtjes koken.
Breng de saus op smaak met peper en strooi de peterselie over het gerecht.
Lekker met rösti, rijst of tagliatelle en sperzieboontjes, broccoli of een salade.

 

 

Deel dit artikel