Sjostakovitsj en Goebaidoelina op cd met Simone Lamsma

Op 10 maart is de vierde cd van Simone Lamsma uitgekomen bij Challenge Classics. De inmiddels veelgeprezen cd bevat opnamen van het Eerste Vioolconcert van Dmitri Sjostakovitsj en het tweede vioolconcert In tempus praesens van Sofia Goebaidoelina. Beide concerten speelt Lamsma met het Radio Filharmonisch Orkest.

 

 

Sjostakovitsj

Het Eerste Vioolconcert (1948) van Sjostakovitsj is opgenomen in mei 2016 in Studio 5 van het Muziekcentrum van de Omroep onder leiding van James Gaffigan, vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Het Vioolconcert stond naast werken van Berlioz en Nielsen eveneens op het programma van het AVROTROS Vrijdagconcert op vrijdag 13 mei 2016 in TivoliVredenburg.

 

Goebaidoelina

De opname van het tweede vioolconcert In tempus praesens (2007) van de eigenzinnige Russin Sofia Goebaidoelina dateert van een aantal jaren daarvoor: het is een live-opname, gemaakt tijdens de NTR ZaterdagMatinee op 22 oktober 2011 in het Amsterdamse Concertgebouw onder leiding van Reinbert de Leeuw - de man die zich al jaren opwerpt als vurig ambassadeur voor het werk van Goebaidoelina en daarmee in Nederland aanzienlijke waardering heeft bereikt.

 

Indringend, onberispelijk

De cd krijgt lovende recensies in de pers. De keuze van Simone Lamsma voor dit repertoire, haar indringende interpretatie en de zorgvuldig gedoseerde passie van het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan, respectievelijk Reinbert de Leeuw, worden uitbundig geprezen. Challenge Classics krijgt lof toegezwaaid voor ten eerste het lef om deze werken, die (nog) niet deel uitmaken van het ijzeren repertoire, op cd uit te brengen, en ten tweede voor de onberispelijke opnamekwaliteit ervan.

 

Voorbeeldige illustratie

Daarmee is deze cd een voorbeeldige illustratie van wat de samenwerking tussen spraakmakende Radio4-concertseries (NTR ZaterdagMatinee en AVROTROS Vrijdagconcert) en ensembles (Radio Filharmonisch Orkest) in de Stichting Omroep Muziek teweeg kan brengen. De nieuwsgierige muziekliefhebber krijgt hiermee de beschikking over minder bekend, maar prachtig en belangwekkend repertoire, vastgelegd in superieure opnamen.

 

> Lees hier de uitgebreide bespreking van deze cd door Siebe Riedstra in Opus Klassiek.

> Bestel deze cd bij Challenge Classics

> Bekijk de discografie van het Radio Filharmonisch Orkest

 

Deel dit artikel