Prokofjev 6 & 7

Medio maart ’16 is door het label Challenge Classics de tweede cd uitgebracht met symfonieën van Serge Prokofjev, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van vaste gastdirigent James Gaffigan. De cd bevat opnamen uit juni 2015 en oktober 2012 van respectievelijk de 6de en 7de symfonie. De opnamen vonden plaats in Studio 5 van het Muziekcentrum van de Omroep onder technische supervisie van Bert van der Wolf en Northstar Recording - een combinatie die borg staat voor sublieme kwaliteit van deze SACD.

 

De voorgaande cd, met Prokofjevs 3de en 4de symfonie, werd door de Volkskrant geselecteerd voor de Top 50 allermooiste platen 2015. In de 3de en 4de symfonie – de een ontleend aan zijn opera De Vuurengel, de ander losjes gebaseerd op het ballet De verloren zoon – overheerst de Prokofjev van rauwe vernieuwing en heftige contrasten.

 

De 6de en 7de laten een betrekkelijk milde Prokofjev horen. De wat mysterieuze 6de symfonie uit 1947 zou een reflectie zijn op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar veel heeft Prokofjev er nooit over losgelaten. De 7de werd in 1952 voltooid, in Prokofjevs laatste en door ziekte gekwelde levensjaar. Het werk, door hemzelf beschouwd als een ‘kinder-symfonie’, is allesbehalve kinderlijk, sterk ingehouden en melancholisch van stemming. Wel werd het aangevuld met een kinderlijk opgewekte coda om in aanmerking te komen voor de financieel begeerde Lenin Prijs. Bekend is dat Prokofjev zijn 7de het liefst zonder deze toevoeging uitgevoerd wilde hebben.

 

Gewaardeerd met vijf sterren in de Volkskrant

Meer informatie over deze cd & bestellen

 

 

 

    

Deel dit artikel