De makers

Dirigenten

Honorary Chief Conductor

Jaap van Zweden is ere-chefdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, waarvan hij tot 2011 chef-dirigent was. Hij bekleedde die positie eveneens bij het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest en deFilharmonie. Momenteel is hij Music Director van het Dallas Symphony Orchestra en sinds augustus 2012 eveneens van het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

Eredirigent

Edo de Waart was chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest van 1989 tot 2005. Sinds 2005 is hij eredirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij is chef-dirigent van deFilharmonie in Antwerpen, artistiek leider van het Milwaukee Symphony Orchestra en 'artistic partner' van het Saint Paul Chamber Orchestra in Minnesota. Voorheen was hij artistiek directeur en chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra.
 

Chef-dirigent

Sinds het seizoen 2012-2013 is Markus Stenz chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Markus Stenz geniet een bijzondere reputatie als vertolker van zowel klassiek als eigentijds symfonisch en muziekdramatisch repertoire. Stenz wordt beschouwd als een belangrijk pleitbezorger van de muziek van Hans Werner Henze, van wie hij diverse opera's in première bracht. 

Vaste gastdirigent

James Gaffigan is sinds augustus 2011 vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. In dat seizoen is hij ook aangetreden als chef-dirigent van het Symfonieorkest van Luzern. 

Musici

Elisabeth Perry
1ste viool, concertmeester

Elisabeth Perry trad in 1991 in dienst als concertmeester van het Radio Kamerorkest. Nadien bekleedde zij deze positie bij de Radio Kamer Filharmonie en sinds augustus 2013 bij het Radio Filharmonisch Orkest.

Joris van Rijn
1ste viool, concertmeester

Geen biografische informatie aanwezig.

Nadia Wijzenbeek
1 ste viool, concertmeester

Nadia Wijzenbeek maakte haar debuut als soliste in het Amsterdamse Concertgebouw (1999) en de Royal Albert Hall in Londen (2004) met het Radio Symfonie Orkest, respectievelijk het Royal Philharmonic Concert Orchestra.

Gijs Leenaars (foto: Hans van der Woerd)
Gijs Leenaars
koordirigent

Chef-dirigent

Gijs Leenaars werkt sinds het seizoen 2004-2005 geregeld samen met het Groot Omroepkoor, eerst als assistent-dirigent en daarna als gastdirigent. In het seizoen 2012-2013 volgde hij Celso Antunes op als chef-dirigent van het Groot Omroepkoor.

Julija Hartig
1e viool

Julija Hartig was vanaf 2000 verbonden als eerste violiste aan de voormalige Radio Kamer Filharmonie. Sinds augustus 2013 bekleedt zij die positie bij het Radio Filharmonisch Orkest. 

Leonie Mensink
1e viool

Geen biografie aanwezig

Pedja Milosavljevic
1e viool

Geen biografie aanwezig

Theo Ploeger
1e viool

Theo Ploeger is eerste violist bij het Radio Filharmonisch Orkest. 

Alberto Facanha Johnson
1e viool

Alberto Facanha speelt viool in het Radio Filharmonisch Orkest. Alberto werd geboren in 1966 in Salvador, Brazilië. Van 1983 tot 1986 studeerde hij aan de universiteit van Paraiba. 

Mariska Godwaldt
1e viool

Mariska Godwaldt werkt sinds 1998 bij het Muziekcentrum van de Omroep. Zij is 1ste-tutti-violist bij het Radio Filharmonisch Orkest. 

Pamela Kubik
1e viool

Pamela Kubik is van Argentijnse afkomst. Ze kreeg haar eerste vioollessen van haar vader Rodolfo Kubik en daarna van Alejandro Eligovich.

Anna Korpalska
1e viool

Geen biografie aanwezig

Kerstin Kendler
1e viool

Kerstin Kendler is eerste viool tutti bij het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in 1968 in het Duitse Heide/Holstein. 

Joris van Rijn
1e viool

Geen biografie aanwezig

Maria Escarabajal
1e viool

Geen biografie aanwezig

Josje ter Haar
1e viool

Josje ter Haar werd geboren in 1961 in Schiedam. Zij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Davina van Wely en Vera Beths

Semjon Meerson
1e viool

Semjon Meerson is tweede eerste concertmeester bij het Radio Filharmonisch Orkest  Hij werd geboren in 1952 in de Russische stad Samara en studeerde viool aan het conservatorium te Leningrad.

Gerrie Rodenhuis
1e viool

Gerrie Rodenhuis trad in augustus 2005 in dienst als eerste violiste in de Radio Kamer Filharmonie.

Masha Iakovleva
1e viool

Masha Iakovleva werd geboren in 1973 in Moskou en begon haar vioolstudie in 1980 bij haar lerares Bojarskaja aan de muziekschool in haar geboorteplaats. 

Ruud Wagemakers
1e viool

Geen biografie aanwezig

Alexander Baev
1e viool

Alexander Baev is tweede concertmeester bij het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in Kharkow, Sovjetunie, in 1961. 

Roswitha Devrient
1e viool

Geen biografie aanwezig

Pieter Vel
1e viool

Pieter Vel speelt eerste viool in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1953 in Utrecht. 

Fred Gaasterland
1e viool

Geen biografie aanwezig

Eveline Trap
2e viool

Eveline Trap is plaatsvervangend aanvoerder tweede violen in het Radio Filharmonisch Orkest.

Yvonne Hamelink
2e viool

Yvonne Hamelink is tweede violiste in het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd in 1971 geboren in Waalre.

Dana Mihailescu
2e viool

Dana Mihailescu is sinds 2002 tweede violiste bij het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in 1976 in Roemenië en komt uit een muzikaal gezin

Esther Kövy
2e viool

Geen biografie aanwezig

Andrea van Harmelen
2e viool

Andrea van Harmelen werd in 1976 geboren in Hilversum. Zij is plaatsvervangend aanvoerder tweede violen bij het Radio Filharmonisch Orkest. 

Nina de Waal
2e viool

Nina de Waal werd in 1979 geboren in Amsterdam. Ze studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Sint-Petersburg bij Valentin Zhuk, Antonina Kazarina en Alla Kim. 

Casper Bleumers
2e viool

Casper Bleumers is aanvoerder tweede violen in het Radio Filharmonisch Orkest.

 

Zofia Balcar
2e viool

Geen biografie aanwezig

Wouter Groesz
2e viool

Geen biografie aanwezig

Annemarie van Helderen
2e viool

Annemarie van Helderen is tweede violiste in het Radio Filharmonisch Orkest. 

Michiel Eekhof
2e viool

Michiel Eekhof is tweede violist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1960 in Zaandam.

Frits Wagenvoorde
2e viool

Frits Wagenvoorde werd in 1955 in Deventer geboren. Hij studeerde viool bij Jeanne Lemkes en Viktor Liberman. 

Guido Muller
2e viool

Geen biografie aanwezig

Alexander van den Tol
2e viool

Alexander van den Tol is tweede violist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1969 te Karwijk en begon op 9-jarige leeftijd met vioolspelen. 

Ian van den Berk
2e viool

Ian van den Berk, geboren in 1982, studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium bij achtereenvolgens Coosje Wijzenbeek, Peter Brunt en Jaring Walta. 

Sarah Loerkens
2e viool

Sarah Loerkens is violiste in het Radio Filharmonisch Orkest. Zij bekleedt de functie plaatsvervanger tweede aanvoerder van de tweede violen

Esther de Bruijn
2e viool

Geen biografie aanwezig

Renate van Riel
2e viool

Renate van Riel speelt tweede viool in het Radio Filharmonisch Orkest. Zij studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam.

Ingrid van Leeuwen
2e viool

Ingrid van Leeuwen is tweede violiste in het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in Den Haag en kreeg haar eerste muzieklessen van haar vader, hoornist Henk van Leeuwen.

Frank Brakkee
altviool

Frank Brakkee is solo-altist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1965 te Nijmegen en studeerde aan het conservatorium van Utrecht.

Huub Beckers
altviool

Huub Beckers is tweede (plaatsvervangend eerste) solo-altist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij is geboren in 1961 te Bergen op Zoom. 

Arjan Wildschut
altviool

Arjan Wildschut is tweede tweede solo-altist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1968 in Benschop. 

Francien Schatborn
altviool

Geen biografie aanwezig

Peter Weimar
altviool

Violist Peter Weimar maakt sinds 2002 deel uit van de eerste violisten van het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast is hij lid van het Beljajev Pianotrio.

Ewa Wagner
altviool

Ewa Wagner is altvioliste in het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in Polen in de stad Katowice, waar ze studeerde aan het plaatselijke conservatorium. 

Igor Bobylev
altviool

Igor Bobylev is solo-altist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1958 te Kiev, Oekraïne. 

Marije Helder
altviool

Marije Helder werd geboren in 1980 in Groningen. Zij begon haar studie altviool bij de jongtalentafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. 

Erik Krosenbrink
altviool

Geen biografie aanwezig

Annemijn den Herder
altviool

Annemijn den Herder is altvioliste in het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in 1975 in Zutphen en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. 

Sabine Duch
altviool

Sabine Duch is sinds 1993 altvioliste in het Radio Filharmonisch Orkest.

Robert Meulendijk
altviool

Geen biografie aanwezig

Lotte de Vries
altviool

Lotte de Vries speelde vanaf maart 2010 tot augustus 2013 bij de altviolen in de Radio Kamer Filharmonie. Sinds augustus 2013 maakt zij deel uit van het Radio Filharmonisch Orkest. 

Annemarie Konijnenburg
altviool

Annemarie Konijnenburg is altvioliste in het Radio Filharmonisch Orkest. Ze werd geboren in 1975 te Stadskanaal en studeerde aanvankelijk viool bij Emmy Verhey en Chris Duindam. 

Mirjam Bosma
cello

Mirjam Bosma is cellist in het Radio Filharmonsich Orkest. Ze werd geboren in 1971 te Assen en studeerde cello bij Ben de Ligt, Fred Pot en Herre-Jan Stegenga. 

Winnyfred Beldman
cello

Geen biografie aanwezig

Ansfried Plat
cello

Ansfried Plat is cellist bij het Radio Filharmonisch Orkest. 

Crit Coenegracht
cello

Geen biografie aanwezig

Eveline Kraayenhof
cello

Eveline Kraayenhof kreeg haar eerste cellolessen aan de Amstelveense Muziekschool bij Like en Yke Viersen.

Michael Müller
cello

Michael Müller werd in Günzburg aan de Donau geboren; zijn vader kwam uit Transsylvanië en zijn moeder uit Oostenrijk. 

Arjen Uittenbogaard
cello

Arjen Uittenbogaard is cellist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1961 te Eindhoven en studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam.

Harm Bakker
cello

Geen biografie aanwezig

Anton Istomin
cello

Cellist Anton Istomin studeerde aan de befaamde school voor hoogbegaafden in zijn geboortestad Sint-Petersburg. 

Sebastiaan van Eck
cello

Sebastiaan van Eck is sinds 1981 als tutticellist werkzaam bij de omroeporkesten. 

Rebecca Smit
cello

Rebecca Smit is tutti-celliste in het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in 1969 in Leiden en begon haar studie cello aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. 

Anneke Janssen
cello

Geen biografie aanwezig

Michael Stirling
cello

Geen biografie aanwezig

Annika Pigorsch
contrabas

Annika Pigorsch (1974) studeerde contrabas aan de Musikhochschule in haar geboorteplaats Hamburg.

Edward Mebius
contrabas

Edward Mebius speelde ooit basgitaar in een hard-rock band. Daarna ontdekte hij de contrabas, studeerde aan het Hilversums Conservatorium bij Peter Jansen en vervolgens aan het Sweelinck te Amsterdam bij Henk Guldemond.

Walter van Egeraat
contrabas

Geen biografie aanwezig

Rien Wisse
contrabas

Rien Wisse is aanvoerder van de contrabassen in het Radio Filharmonisch Orkest. 

Jim Schultz
contrabas

Geen biografie aanwezig

Eduard Zlatkin
contrabas

De Israëlische contrabassist Eduard Zlatkin speelt sinds 2000 in het Radio Filharmonisch Orkest. 

Wilmar de Visser
contrabas

Geen biografie aanwezig

Stephan Wienjus
contrabas

Stephan Wienjus werd in 1958 in Amsterdam geboren. Hij studeerde contrabas bij Peter Stotijn aan het Conservatorium van Utrecht. 

Sjeng Schupp
contrabas

Geen biografie aanwezig

Ellen Alberts
fluit

Fluitiste Ellen Alberts werd in Groningen geboren. Zij speelde vanaf haar dertiende in het Regionaal Jeugdorkest. 

Carla Meijers
fluit

Carla Meijers is eerste fluitiste in het Radio Filharmonisch Orkest. Ze werd geboren in Terneuzen en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. 

Ingrid Geerlings
fluit

Ingrid Geerlings was fluitiste in de Radio Kamer Filharmonie tot augustus 2013.

Barbara Deleu
fluit

Barbara Deleu is 1ste fluitiste van het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in 1975 in Gent en studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel.

Maike Grobbenhaar
piccolo (fluit)

Maike Grobbenhaar speelt piccolo in het Radio Filharmonisch Orkest. Ze werd geboren in 1973 te Delft en studeerde fluit aan de conservatoria van Tilburg en Den Haag.

Marjolein Koning
hobo

Marjolein Koning, geboren in 1971 in Vlaardingen, begon op 10-jarige leeftijd hobo te spelen.

Gerard van Andel
althobo

Gerard van Andel speelt hobo en althobo in het Radio Filharmonisch Orkest. 

Arjan Woudenberg
klarinet

Arjan Woudenberg (1977) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2003 rondde hij zijn studie af met een onderscheiding wegens kunstenaarschap bij George Pieterson. 

Esther Misbeek
klarinet

Esther Misbeek speelde klarinet en basklarinet in de Radio Kamer Filharmonie. Sinds augustus 2013 speelt zij in het Radio Filharmonisch Orkest.

Frank van den Brink
klarinet

Geen biografie aanwezig

Diede Brantjes
es-klarinet

Diede Brantjes speelt klarinet en esklarinet in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1974 in Rotterdam en begon zijn klarinetstudie aan het Utrechts Conservatorium. 

Sergio Hamerslag
basklarinet

Sergio Hamerslag, geboren in 1983, kreeg zijn eerste klarinetlessen op 11-jarige leeftijd van Gerrit de Weerd.

Birgit Strahl
fagot

Geen biografie aanwezig

Freek Sluijs
fagot

Freek Sluijs is tweede fagottist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1959 in Vriezenveen en studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. 

Hajime Konoe
fagot

De in Japan geboren Hajime Konoye was eerste fagottist in de Radio Kamer Filharmonie. Sinds augustus 2013 vervult hij deze functie bij het Radio Filharmonisch Orkest. 

 

Jos Lammerse
fagot

Jos Lammerse is eerste fagottist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in Rotterdam in 1965 en volgde fagotlessen aan de muziekschool in Hengelo. 

Desirée van Vliet
contra-fagot

Desirée van Vliet is contrafagottiste en fagottiste van het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in 1967 in Alphen aan den Rijn.

Annelies van Nuffelen
hoorn

Annelies Van Nuffelen werd in1983 geboren in Aarschot, België.

Petra Botma-Zijlstra
hoorn

Petra Botma is eerste hoorniste in het Radio Filharmonisch Orkest. 

Toine Martens
hoorn

Toine Martens studeerde aan het conservatorium te Maastricht hoofdvak hoorn bij Professor Erich Penzel en hoofdvak piano bij Tilly Keessen. 

Fréderick Franssen
hoorn

Fréderick Franssen (1977) is derde/plaatsvervangend eerste hoornist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde hoorn bij Erich Penzel aan het Conservatorium voor Muziek in Maastricht waar hij in 2002 cum laude afstudeerde.

Rebecca Grannetia
hoorn

Rebecca Grannetia werd in 1967 geboren in Geleen. Ze begon haar studie hoorn in Maastricht en zette haar studie voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Martin van de Merwe. 

Laurens Otto
hoorn

Laurens Otto is hoornist in het Radio Filharmonisch Orkest. Tot augustus 2013 speelde hij tevens in de Radio Kamer Filharmonie. 

Raymond Rook
trompet

Geen biografie aanwezig

Hans van Loenen
trompet

Geen biografie aanwezig

Jacco Groenendijk
trompet

Jacco Groenendijk is trompettist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1973 in Rotterdam. Hij studeerde hier aan het conservatorium tot hij in 2000 zijn diploma behaalde. 

Hessel Buma
trompet

Geen biografie aanwezig

Hans Verheij
trompet

Hans Verheij is trompettist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1959 in Gilze-Rijen en studeerde hoofdvak trompet bij Willem van der Vliet aan het Utrechts Conservatorium. 

Herman Nass
trombone

Herman Nass is 1e trombonist van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1960 te Dordrecht en studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. 

Jaume Gavilan Agullo
trombone

Jaume Gavilan Agullo is sinds het seizoen 2007-2008 eerste trombonist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd in 1986 geboren in het Spaanse Cocentaina. 

Brandt Attema
bas-trombone

Brandt Attema speelt bastrombone en contrabastrombone in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij is geboren in 1978 in Leeuwarden en studeerde aan het Rotterdams Conservatorium.

Victor Belmonte Albert
tenor-trombone

Victor Belmonte Albert was aanvoerder van de trombones van de Radio Kamer Filharmonie tot augustus 2013. Sindsdien maakt hij deel uit van de trombonegroep van het Radio Filharmonisch Orkest. 

Bernard Beniers
tuba

Bernard Beniers, geboren in 1962 in Bakel en Milheeze, studeerde tuba aan het Brabants Conservatorium bij Piet Joris, Michael Lind en Roger Bobo.

Bas Voorter
pauken

Bas Voorter is eerste paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1977 te Roermond en studeerde aan het Conservatorium Maastricht. 

Paul Jussen
pauken

Paul Jussen is eerste paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd in 1965 geboren te Heerlen. In 1982 studeerde hij af aan de Rijksmuziekacademie in het Belgische Voeren. 

Mark Haeldermans
slagwerk

Mark Haeldermans is eerste slagwerker en paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest. Tot augustus 2013 bekleedde hij die functie tevens in de Radio Kamer Filharmonie. 

Hans Zonderop
slagwerk

Hans Zonderop is 1ste slagwerker in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde in Utrecht bij o.a. Michael de Roo, Peter Ypma, Jeroen Goldsteen en Keiko Abe. 

Vincent Cox
slagwerk

Vincent Cox is plaatsvervangend eerste slagwerker in het Radio Filharmonisch Orkest. Tot augustus 2013 bekleedde hij die functie tevens in de Radio Kamer Filharmonie. 

Esther Doornink
slagwerk

Esther Doornink is slagwerker in het Radio Filharmonisch Orkest.

Ellen Versney
harp

Ellen Versney is sinds 2001 soloharpiste bij het Radio Filharmonisch Orkest. Zij studeerde bij Teresia Rieu aan het Rotterdams Conservatorium. 

Stephan Kiefer
piano

Geen biografie aanwezig

Ondersteunend personeel

Pierre Decroos
Anneke Peerik
Lisette Roem
Wouter den Hond
Elisabeth Kamphuis
Theo van Wijngaarden
Janet Cornish
Marjolein Everaarts
Emiel Gerritsen
Kees Vlaardingerbroek