Schumanns pianoconcert voor Clara in Heerlen

• Robert Schumann - Pianoconcert
  • Anton Bruckner - Achtste symfonie
Stichting Omroep Muziek

Radio Filharmonisch Orkest, chef-dirigent Markus Stenz en pianist Lars Vogt zijn behalve in Utrecht tevens te horen in de serie TOPKlassiek van het Heerlense Parkstad Theater met Schumanns Pianoconcert en Bruckners Achtste Symfonie.

Schumanns Pianoconcert behoort tot de meest poëtische pianoconcerten ooit. Geen kost voor virtuozen en klavierleeuwen, maar een vrije fantasie die qua orkestbehandeling doet denken aan kamermuziek. Het gebruikelijke gevecht tussen piano en orkest heeft hier plaatsgemaakt voor democratie in tonen, voor subtiele poëzie. Zijn vrouw Clara speelde het voor het eerst in lichtvoetig Wenen en was verdrietig om de lauwheid van de luisteraars. Robert kalmeerde haar: ‘over tien jaar zal het allemaal anders zijn’.

Als tweede werk op het programma een kathedraal van tonen van Anton Bruckner, zijn Achtste en langste symfonie, van maar liefst anderhalf uur. Ze bezorgde de verlegen componist zijn grootste triomf, minutenlange ovaties van een uitzinnig publiek dat zich had ingeleefd in zijn geesteskind, in de ongelooflijke spankracht van zijn betoog.