Schuberts intense 5e Mis

• Franz Schubert - Mis nr. 5, D. 678
- AVROTROS Radio

Schuberts Vijfde mis

Als kleine jongen zong Franz Schubert al in een kerkkoor. Hij bleef dat doen tot zijn stem brak. Rond die tijd schreef hij zijn eerste religieuze composities. De kerk was een goed podium, én een mogelijke opdrachtgever. Daarnaast lag de spirituele inhoud Schubert goed. Zijn Vijfde mis lijkt te filosoferen over leven en dood.

Opvallend in de Vijfde mis is de rol die Schubert het orkest geeft naast de hoofdrollen van koor en vocale solisten: het orkest wordt ingezet als een soort verteller. Met name de houtblazers lijken mee te praten in dit intense, liefdevolle verhaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest speelt voorafgaand nog een plechtig stuk: Mozarts Maurerische Trauermusik. Het is een muzikaal eerbetoon aan twee overleden prominente leden van Mozarts Vrijmetselaarsloge.

Het Zondagochtend Concert wordt rechtstreeks uitgezonden door AVROTROS op NPO Radio 4.