Europa-Centraal

Europa-Centraal
vrijdag 31 maart 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Krzysztof Urbański, dirigent
  • Ronald Brautigam, piano

Programma

Programma

  • Bedřich Smetana - De Moldau (uit Mijn vaderland)
  • Bedřich Smetana - Sárka (uit Mijn vaderland)
  • Frédéric Chopin - Tweede pianoconcert
  • Witold Lutosławski - Concert voor orkest
- AVROTROS Radio

'Show-off’ met Krzysztof Urbanski en Ronald Brautigam

De Pool Krzysztof Urbanski dirigeert muziek uit zijn vaderland en de Bohemen. Bedrich Smetana, Frédéric Chopin en Witold Lutosławski vonden alle drie inspiratie in vaderlandse (volks-)muziek, maar kwamen met zeer verschillende resultaten voor de dag. De onsterfelijke Moldau is een romantische sfeertekening, van jachtfanfares en landelijke wijsjes die weerklinken vanaf de oevers van de Moldau, van burchten en wallen uit de oude riddertijd. Eveneens uit Smetana's cyclus Má Vlast, het derde symfonische gedicht: Šárka, genoemd naar het sprookje over de op wraak beluste Amazonekoningin Šárka.

Vervolgens trakteert Ronald Brautigam op de lyriek, bravoure en parelende arabesken van Chopins Tweede pianoconcert - een expressie van verliefdheid op het ritme van Poolse dansmuziek.

De Pool Lutosławski werd van hogerhand gedwongen om patriottische muziek te schrijven. In die beperking toonde Lutoslawski zich een meester: in zijn Concert voor orkest manipuleerde hij de muziek even listig als haar toehoorders. Concert voor orkest werd een heerlijk ‘show-off’-stuk waarmee het orkest, publiek, de partijbonzen en de componist zeer waren ingenomen.

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel