Bernius dirigeert Mozart en Schubert

• Franz Schubert - Mis nr. 5, D. 678
- AVROTROS Radio

Mozart en Schubert

Ook al schreven Mozart en Schubert werken voor de kerk, echte kerkmusici zijn het nooit geworden. Mozarts kerkmuziek wordt regelmatig gelardeerd met opera-achtige elementen, zelfs als hij rouwmuziek componeerde. In de Maurerische Trauermusik weerklinkt Mozarts persoonlijke verdriet over twee adellijke graven die een dag na elkaar overleden. Beiden waren lid van Mozarts vrijmetselaarsloge.

Schuberts Mis nr. 5 voldeed al helemaal niet aan de strenge katholieke voorschriften. De niet bepaald religieuze componist zocht zijn heil meer in de romantische en expressieve stijl die zo kenmerkend is voor zijn liederen. Maar liefst zeven jaar werkte Schubert aan zijn Missa solemnis. De inzet was dan ook hoog: hij hoopte te worden aangesteld als keizerlijk vice-hofkapelmeester. Al zijn lyische expressiviteit verwerkte hij erin. Precies daarom ging de post aan hem voorbij: te aards, te persoonlijk, te expressief. Kortom, een mis die geknipt is voor de concertzaal.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Michel Khalifa.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Dit concert is als webcast te volgen via www.radio4.nl.